piątek, 17 kwietnia 2015

Zielony koktajl.



Od pewnego czasu cała Polska, jak długa i szeroka, miksuje koktajle.
Zwłaszcza teraz, wiosną, są one bardzo popularne.
To prawdziwy hit zdrowego odżywiania.
Dostarczają potrzebnych szczególnie na przednówku składników odżywczych oraz błonnika, są lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu.
Mają tę ogromną zaletę, że możemy sobie sami komponować skład w zależności od gustu i potrzeb.



Od niedawna mam nowy blender i z wielką przyjemnością miksuję na śniadanie dużą porcję koktajlu.
Preferuję zielone warzywa i dzikie chwasty, które dostarczają dużo chlorofilu i innych cennych składników.


Na dużą szklankę koktajlu potrzeba:
* garść  jarmużu i szpinaku

* garść pokrzywy i rzeżuchy
* dojrzały banan
* 3/4 szklanki mleka kokosowego
 ( domowego, przygotowanego z wiórków kokosowych)
* 2   łyżki zmielonego siemienia lnianego
* łyżeczka nasion babki płesznik
* łyżeczka nasion chia
* sok z połowy limonki


Zieleninę płuczemy dokładnie i osuszamy w suszarce lub papierowym ręcznikiem.
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. Wypijamy od razu po przygotowaniu.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz