piątek, 20 marca 2015

Dzisiaj Dzień Bez Mięsa.
I dobrze się składa bo jest piątek :)
Na dobry początek proponuję bardzo łatwy do przyrządzenia makaron z warzywami.
Ale nie byle jaki , o nie! Gryczana soba a warzywa chrupiące i jędrne :)
W towarzystwie dobrej oliwy zasmakują każdemu kto nie musi mieć na talerzu wielkiego kotleta.
Ja nie muszę :)

Soba z warzywami
Porcja na dwie osoby:
200 g soby gryczanej
pół strąka czerwonej papryki
jeden duży boczniak królewski ( kupiłam w Lidlu, zamiennie mogą być pieczarki)
pół filiżanki ziaren kukurydzy
pół bulwy kopru włoskiego
oliwa, masło, sól, pieprz, płatki chili
zielona kolendra
sos ostrygowy

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i chlust oliwy, wrzucamy pokrojone warzywa, plasterki grzyba, kukurydzę i smażymy kilka minut pod przykryciem. W tym czasie gotujemy sobę w osolonej wodzie.
Doprawiamy warzywa, dodajemy sos ostrygowy do smaku,  mieszamy z odcedzonym makaronem i posypujemy posiekaną kolendrą. Dużo kolendry! :)
Taki makaron mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację, jeszcze mi się nie znudził.
Składniki możemy zmieniać w zależności od gustu, zapotrzebowania czy smaku.
Bazą jest soba, reszta zależy od nas!