niedziela, 24 maja 2015

Drożdżówki z serem.

Do pieczenia serowych drożdżówek zabrałam się w ramach  facebookowej akcji "Wypiekanie na śniadanie". Temat dla mnie wymarzony ponieważ kocham drożdżowe ciasto. To zdecydowanie mój faworyt, więc za wyrabianie drożdżówek wzięłam się z ogromnym zapałem i przyjemnością.



Oto przepis podany przez Pawła i Magdę :
Potrzebujemy:

na rozczyn:
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru

na ciasto:
340 g maki tortowej
40 g masła
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

na nadzienie:
500 g twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego.


Najpierw oczywiście przygotowałam rozczyn, następnie z wszystkich składników zagniotłam ciasto, które odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie zmielony twaróg wymieszałam na gładką masę z resztą produktów. Z wyrośniętego ciasta po odgazowaniu uformowałam skręcone drożdżówki według schematu podanego przez organizatorów.



Odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na 20 minut i upiekłam w temperaturze 200 stopni na złoto.



Lekko ciepłe polukrowałam lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. 



Zmiany, które wprowadziłam do przepisu :
jedno jajko zamiast żółtka, mąka chlebowa pół na pół z wrocławską, skórka otarta z cytryny do sera i wanilia zamiast cukru waniliowego.
Drożdżówki wyszły przepyszne, puchate, bardzo ładnie wyrośnięte, lekkie i maślane. 
Jeszcze ciepłe zjadłam trzy i tylko zdrowy rozsądek powstrzymał mnie przed sięgnięciem po kolejną :)
To zdecydowanie jedne z lepszych drożdżówek, jakie upiekłam.



Razem ze mną drożdżówki piekli:
Paweł i Magda - chleby.info
Zuza - Gliko
Alina - Ala piecze i gotuje 
Bożena - Moje domowe kucharzenie  
Joanna - Różowa kuchnia
Lidia - zdjęcie na FB
Kasia - Mia cucina
Ewelina - Stylowa kuchnia
Joanna - Grunt to przepis
Iza - Smaczna Pyza 
Danuta - Moje wypieki i nie tylko
Monika - MatkaWariatka
Barbara - Basia w kuchni  
Elżbieta - W poszukiwaniu slow life
Magda - Z miłości do słodkości 
Joanna - Notatki kulinarne  
Nina - Gotuj-Sam

Dziękuję za wspólne pieczenie :)